ZAČIMBE KOT ZDRAVILA / ČRNA KUMINA

Škoda je, kako smo v zahodnih državah pozabili, da smo se zmožni pozdraviti veliko ceneje in z manj stranskimi učinki. Je to zato, ker mislimo, da je zdravilo iz lekarne boljše, ker je dražje?

Študije kažejo, da v večini primerov lahko terapevtske učinke dosežemo že z nekaj grami začimb na dan!

Zelišča lahko gojimo sami, a tudi če želimo kupiti najboljše ekološko pridelane, bo dnevni strošek za dnevni odmerek še vedno pod evrom.

Pa dajmo, spoznajmo kraljico začimb.

 

ČRNO KUMINO (Nigella sativa)

Njena uporaba sega v zgodovino, saj najstarejši zapisi izvirajo iz Stare zaveze.  Že prerok Mohamed naj bi dejal, da črna kumina ščiti pred vsemi boleznimi, razen pred smrtjo. Čeprav je trditev na prvi pogled videti nekoliko pretirana, lahko upravičeno trdimo, da je črna kumina ena izmed rastlin z najširšim spektrom zdravilnega delovanja.

Uporabljali so jo v zdravilne, kot v lepotilne namene. Veljala je pravtako za drogo ljubezni in rastlino, ki je dvigovala življensko energijo. Zaradi uporabe drugi sredstev ob nastalih težavah, je žal utonila v pozabo. Vendar se je njena priljubljenost povrnila zaradi prav zanimivega dogodka. V začetku 90 let prejšnega stoletja, so z njo uspešno ozdravili astmo dragocenemu dresiranemu konju. Lastniki so recept prejeli od egipčanskega zdravnika. Semena so mu dodali v krmo in ga uspešno pozdravili. S tem pa uspešno povrnili ugled črne kumine.

Dogodek je spodbudil zdravnike, da so astmo in nevrodermititis, z črmno kumino zdravili tudi pri človeku in mrzlično raziskovali njene dragocene učinkovine. Od leta 1964 je bilo objavljenih že 458 študij. Črna kumna, tako postaja vse bolj priljubljena in raziskovana rastlina. Vsem kliničnim raziskavam je skupno, da nas osupnejo z mnogimi zdravilnimi učinki!

Znanstveni dokazi so privedli do nekaj odobrenih patentov:

  • Uporaba izvlečka črne kumine za povečano delovanje imunskega sistema
  • Zdravljenje raka in preprečevanju stranskih učinkov ob kemoterapiji
  • Terapija za alergije in astme
  • Zdravljenje glivičnih in bakterijskih okužb, kožnih vnetij, ran, bolečin in hemoroidov.

 

 

 

Kaj je črna kumina?

Črna kumina (Nigella sativa) prvotno izvira iz Indije. V pokrajinah Punjab, Himachal pradesh, Bihar in Assam je rasla kot plevel. Sodi v družino zlatičevk in je enoletnica, ki v višino zraste do pol metra. Rastlino je relativno enostavno gojiti, potrebuje peščena ilovnata tla ter toplo podnebje. Gojijo jo vse od Sredozemlja pa do Indije, najbolj kakovostno pa pridobivajo v Egiptu, Siriji, Iraku, Ameriki, Indiji, Pakistanu in Grčiji.

Semena imajo poprast, rahlo grenek okus, zato jih ponekod uporabljajo namesto popra. Vonj semen pa spominja na vonj koromača ali janeža. Olje čne kumine pridobivajo s hladnim stiskanjem semen.

Ljudje jo nemalokrat zamenjajo s kuminom, predvsem črnim kuminom. Botanično pa črna kumina ni v sorodu ne s kumino ne s kuminom.

 

Kaj je v črni kumini?

Semena vsebujejo beljakovine (21%) in veliko zdravega maščobnega olja (38 %). Olje je bogat vir esencialnih (telo jih ne more sintetizirati samo, pridobi lahko samo s hrano) maščobnih kislin, predvsem iz najpomembnejše  nenasičene linolne oz. omega 6 in nenasičene olienske maščobne kisline oz. omega 9. To olje ima ime hladnon stiskano olje črne kumine in ga ne smemo mešati z eteričnim oljem, ki ga je v semenih zelo malo.

Hladno stiskano olje črne kumine navadno vsebuje tudi manjši delež eteričnega olja, kar daje olju značilen okus.

Glavne sestavini eteričnega olja sta  timokinon (28–57 %), p-cimen (do 40 %) in karvakrol (do 12 %). Najbolj pomembna učinkovina z izrazitim terapevtskim delovanjem je timokinon, ki je antioksidant ter hkrati deluje tudi kot analgetik (lajša bolečino), antihistaminik (protialergijsko delovanje) in antiepileptik (prepreči epileptične napade). Poleg timokinona so pomembne učinkovine tudi nigelon (ditimokinon), nigelin in melantin. Nigelon, podobno kot timokinon, deluje kot antihistaminik, skupaj z melantinom pa spodbuja čiščenje črevesja.

Kumina ima izredno kompleksno medsebojno delovanje snovi in prav to ji daje izjemno mnogostransko zdravilno moč. V njej najdemo kalcij, fosfor, železo, baker, cink ter vitamine C, B1, B3, B6 in folno kislino.

 

Kako črna kumina deluje?

Delovanje črne kumine je tipičen primer sinergijskih učinkov, zato je težko potegniti mejo med različnimi področji uporabe. Črna kumina nikoli ne popravlja zgolj enega segmenta v telesu. Njeno delovanje poseže v osnovo, zato s tem, da rešimo vidno težavo, obenem odpravimo še marsikatero težavo, ki se je morda niti ne zavedamo.

Arabska medicina v njen vidi popolnega dirigenta, ki v telesu uravnava imunski, hormonski in energijski sisitem.

Več o navedenih raziskavah in načinu uporabe lahko preberete v knjigi Ščepec védenja.

 

Delovanje na dihala in alergije

Zaradi večkrat nenesičenih maščobnih kislin uspešno zdravi kašelj, bronhitis, astmo in oslovski kašelj. V raziskavah na ljudeh je bilo dokazano, da Timokinon in Nigelon v semenih črne kumine delujeta enako močno kot flutikason (konvencionalno zdravilo za astmo). Nigelon preprečuje, da bi se iz posebnih krvnih celic, mastocitov, izločal histamin. Timokinon pa deluje protivnetno na levkotriene, ki naj bi bili 1.000-krat hujši od histamina – kar pomeni, da še bolj zožujejo dihalne poti (bronhokonstriktorji) kot histamin.

Uporaba : Črno kumino pomešajte z medom in žličko takega medi zaužite vsak dan pred zajtrkom. Lahko sladkate tudi zeliščni čaj. Za okrepljen učinek, dnevno izvajajte inhalacije s črno kumino.

Otrokom na prsa in hrbet namažite olje črne kumine. Občutljivejšim rečite z svetlim sezamovim oljem.

 

Delovanje na lase

Odlično vpliva na vnovično rast las in njihovo izpadanje. Lase si masiramo z oljem.

Uporaba: Ajurveda priporoča, da si pripravite pet sliv, ki jih malo namočite v vodo in zmeljete, nato pa dodate eno čajno žličko semen črne kumine, ki ste jo zmlelei v možnarju. Dobite pasto, katere žličko lahko pojeste vsak dan. Ta razrtruplja tudi jetra in prebavila.

 

Delovanje na srce

Olje iz črne kumine vsebuje pomembne snovi, ki koristijo srčni mišici in se uporablja tudi pri obolenjih srčno-žilnega sistema.

Reči kri, zato je koristna tudi pri težavah s krvnim obtokom.

Znižuje slab holesterol, trigliceride, krvni tlak in krvne maščobe.

 

Delovanje na živčevje

Maščobna sestava zelo blagodejno vpliva tudi na živčni sistem. Pomirja možganske in živčne celice, ter pospešuje njihovo regeneracijo.

 

Delovanje na ostalo

Uporabljajo jo tudi pri zdravljenju malarije. Ima razkuževalne lastnosti za rane in vnetja.

Lovi proste radikale, odvaja vodo iz telesa in ga raztruplja. Uspešno umili simptome diabetisa, pomaga pri ledvičnih vnetjih in dviguje libido.

Čaj blaži menstrualne težave in poporodne zaplete, ter spodbuja nastajanje mleka.

Skrbi za preganjanje glist in jo lahko uporabljamo tudi pri živalih.
Uporaba: žlico vinskaga kisa zmešamo s pol žličke olja črne kumine in to zaužijom zjutraj pred zatrkom, čez dan in pred spanjem (10 dni).

 

Delovanje na raka

Več študij dokazuje, da zavira raka želodca in zgodnjega raka debelega črevesja, ter enega izmed rakov kože (multipli primarni melanom). Najnovejše raziskave potrjujejo, da alkoholni izvleček preprečuje napredovanje raka jeter, popolnoma pa ustavi rast raka dojke ter deluje proti metastazam raka trebušne slinavke.

 

Energijsko delovanje

Je ena redkih začimb, ki jo lahko uporabljajo vsi tip ljudi, kar nakazuje njene velike moči prilagajanja in uravnavanja procesov.

Njen okus je grenak in pekoč, deluje pa hladilno.

 

Morebitne nevarnosti pri uporabi

Črno kumino lahko v normalnih količinah uporabljate brez strahu, če pa bi z njo pretiravali pa lahko razdražite želodec in črevesje. Nigelon je v večjih količinah strupen.

Dnevni odmerek za odraslo osebo je od 1,2 do 2 g zdrobljenih semen na dan. Najvišji odmerek uporabljamo max. 4 tedne.

Previdnost velja pri osebah z imunskimi motnjami ali imunsko pomanjkljivostjo.

Seme ima lahko komulativen učinek, kadar jemljemo protiasmatična in protivnetna zdravila, ter zdravila za zniževanje maščob in antibiotike!

Kdo želi zanositi naj se ji izogne, previdnost pa velja pri že noseči ženski, saj zavira naravno krčenje maternice in umirja popadke.

 

Gojenje

Je predvsem preprosta za gojenje, saj se rada kar sama zaseje. Rada ima dobro odcedena tla in veliko sonca čež cel dan, ali vsaj zjutraj.

Kupljena semena lahko uporabite za sejanje. Pritisnite jih ob tla in čeznje posujte milimeter prsti.

 

Verjamem ste danes potali oboževalec črne kumine, če seveda to že niste bili :).

Veliko zdravja polnih in srečnih dni :).

 

Vir: Ščepec vedenja, Sanja Lončarič.

 

Manja Zupančič Simonič
Certificiran svetovalec za prehrano ISSA
Kondicijski in osebni trener DIF